Stall Vall

torsdag 1 augusti 2019

Tur-i-oturen-hästen

Puuh puh PUH!
Gårdagen var inte rolig. När jag såg Gosahs svullna ben på morgonen så tänkte jag att antingen har sparkskadan blivit infekterad eller så har hon fått en ny spark. Bajsalternativ men ok, så äre med häst.
Efter konsultation med veterinär så sjönk hjärtat som en sten, hon tyckte det skulle röntgas för att utesluta ev spricka då såret sitter på insidan av benet där skelettet sitter oskyddat nära huden. Hade inte ens tänkt på den risken, att återigen stå med en häst med fraktur.
Bara tanken på att ha henne på boxvila i flera månader, i lina helst, lilla pluttan som helst inte vill vara inne mer än ett par timmar. Nejnejnej!!
 
Vår veterinär som jag konsulterade med jobbade sista dagen innan semester men tipsade om en annan veterinär med portabel röntgen och han kunde komma ut till stallet nån gång mellan 19-22. Lite härligt sotar-tidsspann sådär (de med hus vet) men vad jag älskar våra mobila veterinärer som ställer upp med så kort varsel.
Vid risk för fraktur vill man ju inte gärna lasta och åka iväg, det lärde jag mig när Starlight hade sin skada och vi inte hade samma alternativ som nu.
 
För att inte komma till stallet med andan i halsen så var jag och Olivia där till 18.30 och pysslade med diverse fix. Oli gjorde rent o smörjde all utrustning och jag planade ut gödselstacken och började projekt lupinsanering av hage. Jepp, det kommer ta kål på oss, hur mkt som helst och rediga rötter att gräva upp.
 
Gosah var inne själv i stallet efter att haft sällskap ett par timmar på dan och otroligt nog så tog hon det riktigt bra. Gissningsvis lite avtrubbad av smärtan i benet men hon såg pigg och alert ut på ögonen (vilket även veterinären kommenterade sen) så det kanske bara var nyttig träning. Vanligtvis när hon står inne själv när vi rider så är det bajs o kiss i hela boxen, som om hon vänt upp o ner på den.
Nu kunde vi gå ut o greja och komma tillbaka och gå igen utan att hon hetsade upp sig.
 
Var helt onödigt att skyndat dit så tidigt för först 21.15 ringde veterinären och var på väg. Skulle ta ca 20 min resväg men han dök inte upp förrän strax efter 22 så vi hann börja oroa oss för att det hänt något.
Det hade det, han hade fått stanna och hjälpa en bilist som kört på ett rådjur precis framför honom. Stackars! Vilken otrolig tur för bilisten (och rådjuret, RIP 😥) att få hjälp direkt av en stabil veterinär i väntan på eftersöksjägare.
 
Nåväl, nu äntligen undersökning! Röntgenplåtarna visade ett oskadat skelett och benhinnor, TACK GODE NÅN HÖGRE MAKT, och veterinären sa flera ggr att Gosah var så snäll som stod alldeles stilla så inga droger behövdes medan Karin höll i den väldigt dyra plattan som visserligen var försäkrad men blir så krångligt om den går sönder mitt i undersökningen.
 
Sen var lillpluttan rätt less på att stå stilla, och vara inne, vilket man har förståelse för men han lyckades rengöra och undersöka såret som visar sig inte alls vara en sparkskada (asså, får man anta, omöjligt att veta, nån av hästarna kanske råkade ha en liten pinne under bakhoven men njae troligtvis är polarna oskyldiga) utan en stickskada. Det var ett flera centimeter långt hål snett uppåt längs benet som orsakat infektion och påföljande lymfangit.
Han spolade ur och skrev ut antibiotika så nu är det tvätt 2 ggr om dan o medicin m m som gäller närmsta dagarna. Och hon får gå ute som vanligt men med bara Starlight som kompis så hon inte riskerar smällar när hon inte kan gå undan lika lätt.
 
Att det inte var en fraktur gjorde oss såå lättade och att det inte var en sparkskada känns även det så skönt för vi tyckte flocken verkat hittat harmoni och hon har ju varit duktig på att hoppa undan när hon utmanat och blivit motarbetad.
 
Nu verkar det som det bara var naturen som var emot henne 💁🏼‍♀️ 

Ajaj det spänner bra i skinnet 😬
Görurå?
Väldigt lyxigt att få allt rengjort, har skjutit på det ett bra tag.

Går allt bra nu och det inte uppstår komplikationer så trodde veterinären att premieringen inte var i farozonen. Isf kommer vi bara inte var så bra förberedda som jag tänkt men det är skit samma så länge min lilla häst slipper stå med långvarig skada.
 
Och guess what, det var reläet till ACn så blev billigast möjliga kostnad. Tack bilen 💖

Den här dagen är verkligen 1000 ggr bättre än igår!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar