Stall Vall

söndag 9 september 2018

Starlights status (och liten politisk rant)

Så, nu har jag ro att sätta mig och knappra ihop en recap av Starlights veterinärbesök i onsdags.

Hade Tina med mig så var underhållning hela vägen till Husaby (och på hemvägen en omväg via Laxå pga att jag missade svänga vänster mot Mariestad 🤦‍♀️ ). Vi blev även underhållna av en ilsken dansk äldre medelålders man i kön till Ingo-macken i Kristinehamn.
Han skällde ut oss för att vi lät en annan bil köra fram till pumpen före oss (lång kö, endast en fungerande pump). Det den självrättfärdige kränkte vite mannen inte hade koll på var att den blå lilla bilen var före oss i kön från andra hållet, men det syntes inte från hans vinkel.
Jag blir alltid så fascinerad av människor som är så säkra på att de har rätt att de tar sig rätten att skälla ut andra, speciellt okända, människor istället för att fråga först.
En ska inte ha fördomar om folk men till saken hör att familjen i den blå bilen var av uppenbar utländsk härkomst så jag misstänker att han suttit i sin bil och jagat upp sig lite extra än om det kanske varit någon av mer, vad ska man säga, nordiskt utseende. Men vad vet jag, mer än att det var en otrevlig jäkel som var helt ute och cyklade. (Det sammanfattar väl ungefär vad jag anser om de som röstar på SD i valet också, lite btw sådär).

Men nu ska jag prata om min fina Starlight!

För fin är precis vad hon till nästan 100% är och för att vara pensionär så är hon jättefin 👌🏻❤️
Veterinären kollade henne först med sensorn och den visade samma utslag som på senaste återbesöket när det såg bra ut. Efter det longerade vi henne i ridhuset och slutligen böjde Torunn igenom henne.
Hon såg fin ut på alla ben förutom en halv grads hälta på vänster bak efter böjningen.
Tina, som tittade på, sa att hon inte skulle sett det om inte Torunn sagt något så det var väldigt lite.
Om jag hade velat fortsätta träna henne så hade vi behövt reda ut vad det berodde på men eftersom jag redan bestämt att hon bara ska få gå lugna utepass hädanefter så tycker inte Torunn att vi behöver bråka med bakbenet. Hon tyckte även att det var ett jättebra beslut att låta S bli en fräsch pensionär som kan vara med lagom mycket istället för att köra tills det till slut inte finns något kvar att pensionera.
Så veterinären är överens med mig och jag känner verkligen att det är ett helrätt beslut, är lugn i hela kroppen nu. Jag tänker också att vad det än är som stör vänster bak så är det nog det som gjort att hon inte orkat hålla galoppen men ändå kunnat kännas stark och luftig i den kortare sträckor.
Är väldigt lättad också över att det inte var något i frambenen på böjningen, då hade jag börjat ifrågasätta min ryttarförmåga ordentligt.

Sensor på.

Böjning av sista benet, vänster bak.

En fin o fräsch pensionär 🦄💕

Och en fin och fräsch kompis som är så intresserad av hästar och
hästhälsa så hon på eget initiativ tog ledigt och snodde Andreas plats i bilen.
Att en kan få ha så många fina människor runt sig ❤️
Innan vi lastade iväg oss till Husaby så red jag Sune på ridbanan, ett trevligt lagom intensivt pass med mest fokus på att lära känna varann lite bättre igen. Han är alltid lite ofokuserad i början, finns mycket att titta på, men vi hittade varann hyfsat sen.
På torsdagen red jag och Karin ut och först var det två seeega hästar som masade sig iväg men blev ett annat tempo när vi kom till galoppvägen. Den är rätt förstörd på sina ställen så vi vände vid grusgropen och då var det high life hela vägen hem sen.
Han är rätt lik sin mamma när han inte får springa iväg i samma tempo som sällskapet, mycket studs på stället och bockningar. Får rida ut själva lite mer framöver så vi hittar vår egen rytm och kan komma till rätt jobb.

Sune har fått ta över Starlights distansträns, hon kommer mest
använda hackamoret och kan ta dressyrtränset om hon kan tänkas
behöva bett nån gång ibland.

Idag, söndag och VALDAG (gulp) och träningsdag. Sune var på sitt allra värsta ridbanehumör pga blåst och diverse distraktioner. Suck. När han skärpte sig så Annas instruktioner kunde appliceras av mig så blev det riktigt bra men det var många utbrytningar och en allmän hopplös känsla av noll kontroll (mitt ryttarsjälvförtroende är något skört efter alla turer med Starlight).
Jag fick ändå med mig bra tips gällande sitsen (typ, när jag tycker jag sitter väldigt mkt bakåtlutad så är jag egentligen rak) och när han stökar och sticker iväg åt helt fel håll så ska jag fortsätta sitta på bakbenen och tänka att fine, spring dit då men då ska du åtminstone jobba rätt när du gör det.

Efter passet så kollade jag lite när Helena tränade med Calle (fina!) och tog sen en lugnande promenad i skogen med Starlight.

Jag är så himla privilegierad som får rida både utvecklande och sen kunna ha min egen till sköna kravlösa turer. Tänker så klart på framtiden och funderar på hur jag långsiktigt skulle vilja ha det, t ex egen unghäst att få jobba med från början men känner ingen stress över det just nu. Är det meningen så kommer det visa sig framöver, just nu ska jag träna på att åka i baksätet och ta tupplurar då o då.

Närmast hoppas jag på en svensk framtid där vi kan fokusera på en bred, modern och inkluderande välfärd utan bakåtsträvande konservativa inskränkningar.

/G

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar