Stall Vall

torsdag 24 mars 2016

Eh alltså...jaha...hm.

Idag fick jag äntligen provsvaren på Ice cushingtest som vi tog för ett par veckor sen.
Veterinären hade varit på semester och sen varit sjuk så det dröjde lite längre än det var tänkt. Värdet visade sig vara bra, alltså normalt. D v s inte förhöjt som sist vi testade. Veterinären hade kollat upp hur man skulle förhålla sig till ett sånt läge och tydligen är det oftast på sensommaren/hösten som dessa värden är som högst så man kan då tänka sig att den tiden på året är Ice som mest i ja, jag vet inte hur man säger men i riskzonen kanske. Eller som mest cushig. Eller nåt.

Så man kan väl kanske inte säga att hon har cushing men kliver över gränsen viss del på året kanske. Det gjorde det i a f lite svårare att bestämma hur vi ska göra nu för det verkade ju vara ganska säkert att fången kommit p g a cushingen men det behöver det inte längre vara alltså (nu är jag inne på om det inte är det där jäkla frostgräset ändå). Man kan börja medicinera cushings för att vara på den säkra sidan men det är ganska dyrt och det är ju inte så kul att spendera dom pengarna i onödan, speciellt inte om hon kanske får fång ändå i slutändan.

Vi bestämde i a f att vi kommer dit på återbesök i april så hon får springa och visa hur hon rör sig och så får veterinären känna på henne för att bilda sig en uppfattning. Jag har verkligen dubbla känslor gällande provsvaret, givetvis glad att hon inte verkar ha sjukdomen. Än. Men samtidigt jobbigt för varför fick hon fång? Sån jäkla öken-åkomma, boxvila först och sen ingen belastning på flera flera månader. Usch. Inte roligt för varken ponny eller människorna.

Åh vad jag älskar den här bilden!
Foto: Sofia Spännar

Starlight har däremot roligt. Hon har vilat sen lördagens 55 km och idag tömkörde jag henne på ridbanan (som har gudomligt underlag nu, måtte det inte börja regna en massa så den blir för lös nu bara). Hon var lugn och sansad men alert och galopperade på i lagom tempo. Inga spända eller sura bakutsparkar trots att det blåste lite och småregnade.

Under all fällande vinterpäls börjar det komma fram en
riktigt trevligt musklad häst. Häftigt.

/GInga kommentarer:

Skicka en kommentar