Stall Vall

söndag 12 april 2015

Hur man köper häst - the Görel way

Det var oundvikligt - idag blev denna halvlurviga, svettiga (efter vårt 19 km-pass idag) och smutsiga lilla häst min alldeles egna Starlight. Vägen hit har varit rätt spikrak egentligen, fast med lite farthinder i olika svårighetsgrader. Och det lilla faktumet att det egentligen inte alls var meningen att jag skulle ha en egen häst och definitivt inte TVÅ. Fast Ice är familjens häst.


Så här köper man sin perfekta häst - the Görel way:

* Skaffa en omtänksam granne som råkar vara med i samma föräldragrupp som hästägare med lite för många hästar i förhållande till tid över på dygnet.
* Tänk att "ja men det vore ju lite kul att hjälpa till med en häst lite då och då som komplement till ridlektionerna 1 gång i veckan".
* Träffa häst och ägare och tyck att båda verkar mysiga men att hästens namn låter lite som "min dotter Twilight" i Hipp Hipp plus att den är skimmel och det är ju en rätt tråkig hästfärg. Säg att jomen om det känns bra för ägaren så kan jag ju komma 1 max 2 ggr i veckan och till en början promenera då hästen inte varit igång på några år. Den har varit skadad och sen fått fölet Sune som också bor i stallet och är numera drygt 1,5 år. Ett roligt litet projekt liksom.
* Gå från 1-2 dgr till minst 4 dagar i veckan på nolltid för det är ju bara så jädra kul och hästägaren blir en ny bästa kompis för att hon är så underbar på alla sätt o vis.
* Häng med hästägaren som groom på distanstävlingar och tyck att det är så otroligt kul att man börjar tänka "tänk om jag och Twajlajt...jag menar Starlight nån gång skulle kanske möjligtvis kunna..."
* Rid och rid och lär känna den underbara lilla hästen som har så härlig personlighet, utvecklas tillsammans och ha kul.
* Börja tänka på vad himla KUL det skulle vara om dottern skulle kunna rida mer. Ridskolan är ju liksom jätterolig men det är bara en lektion i veckan och är ju inte så mkt hästhäng och 2 dar i veckan blir för dyrt mot vad man får och sådär. Den underbara hästägaren tycker att "ni kan ju så klart ha en ponny här".
*KÖP EN PONNY TILL BARNEN!

Vänta lite nu...det här har ju inget med the löööve story mellan tjej och vit studsboll att göra??
Men det kändes liksom lite mer legitimt att lägga mycket av hästtiden på en hobbygrej för barnen (eller barnet framförallt, båda är ju inte så intresserade) än på eget intresse så då kändes en ponny helt rätt och det är jag väldigt glad för idag.

Okej, nu fortsätter berättelsen:

* Det vita studsbollen/jättebossiga bossen i hagen jagar halvt livet ur ponnyn första veckan så till slut tröttnar ponny och sätter 2 sköna fullträffar på den vita så hon blir blockhalt och hoppar på 3 ben hela vägen till veterinären. Här tror den dåvarande ägaren att det är kört för vita. Men inte då, ont krut och så vidare. Hon är konvalescent under hösten 2013 och får sen komma igång igen. Under en galopp i snön i början av januari 2014 så är hon lite svullen i en framkota och viss oro för hållbarhet dök upp. Visade sig bara vara att hon råkat sparka på sig själv under brallandet i snön som tur var. Nu börjar projekt hitta tillbaka till där vi avslutade innan sparkskadan. D v s slimma häst och jobba flås.
* Våga starta en clear round med lilla (fortfarande något runda) hästen och som går alldeles lysande så det blir 2 starter till under säsongen vilket var målet. Träna dressyr och allt möjligt när säsongen är slut och våga t o m starta en pay and ride för dressyr är så kul!
* Upptäck tråkig kotledsinflammation men med så goda prognoser från veterinär och kunnigt folk runt omkring att det ändå inte känns som något att oroa sig för rent hållbarhetsmässigt.
* Fundera och tänk och räkna och fundera och tänk "screw it, I'm buying this horse". För this horse är den härligaste hästen du nånsin träffat och passar dig som handen i handsken, som socker och fett, som katt vid en klösvänlig fåtölj.

Och slutligen: inget av detta hade varit möjligt om det inte vore för Karin, som trots sin historia med Starlight och känslor därefter, vill sälja henne till mig och för Oskar som ställer upp så himla mycket med allt från utfodringar till att borra litet hål till en sprint så att bommen i transporten ska sitta fast. Och så Andreas & barnen som får många timmar hemma själva utan att beklaga sig alltför mycket. Nu är golfsäsongen igång i alla fall, så det jämnar ut sig lite mer.


Jag är väldigt lyckligt lottad och väl medveten om det. Det är mycket kärlek nu!

/G

Ps. Det tog inte lång tid innan jag tyckte att skimmelfärgen är bland det finaste som finns. Precis som med människor så gör en vacker insida utsidan ännu vackrare. Namnet Starlight låter däremot fortfarande som nånting Tiffany i Hipp Hipp skulle kunna döpt sitt barn till. Hennes brorsas namn är så mycket coolare, Skywalker. Förlåt Starlight, men du är ändå den coolaste pistolen som finns :D

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Tack! Jag är överlycklig, snacka om att låta ett beslut mogna haha.

   Radera
 2. Lycka till! ��
  Mvh
  Anne

  SvaraRadera