Stall Vall

torsdag 13 november 2014

Höstiga tankar

Höst, mörkt och geggigt. Varje höst händer det och varje gång är jag lika oförberedd. Motivationen och energin att rida och träna sjunker. Jag vill bara ligga i soffan eller sova. Hade jag inte haft hästar och barn hade jag nog gjort det. Så det är tur att jag har dom.

Var på en föreläsningsdag förra lördagen med två av Sveriges bästa distansryttare och en som varit det. Detta gav mig motivation och nya tankar. Så nu tänker jag lite annorlunda kring hösten/vintern och träning. De hade delat upp sitt år i tre delar. Januari tom. mars är deras mest intensiva träningsperiod, försäsongen. Sen kommer tävlingssäsongen april tom. september och oktober tom. december är lågsäsong. Under tävlingssäsongen tränas inte hästarna så mycket mellan varje tävling och lågsäsong är det aktiv vila som gäller. Jag har tidigare valt att Zia får vila helt 4 till 6 veckor under hösten. Det har på vissa sätt varit skönt men också lite tråkigt och framförallt svårt att komma igång med träningen igen. Men nu har jag tänkt om. Både Zia och Sune kommer att få aktiv vila under tre månader på hösten/vintern och ibland kanske det blir att de vilar helt en vecka här och där. Saker händer ju. Jag blir sjuk, sjuka barn och skadade hästar. Jag tror egentligen mer på det upplägget. Både för deras och min skull. Och jag ska försöka att inte vara så hård mot mig själv denna mörka jobbiga period av året. Inte tänka så kvantitet utan kvalitet. Mycket dressyrjobb och tömkörning. Och försöka få in träning för mig själv.

Jag har också lite nya planer kring försäsongsträningen. Men där är jag inte riktigt klar i tanken än hur ser det ska se ut.

Sedan funderar jag mycket på om det kommer att gå att få ihop livet med två småbarn och två tävlinghästar på ett bra sätt. Jag är inte helt säker på det. Jag är inte heller klar över mina mål med distansen. Hur långt vill jag nå? Vad är jag beredd att lägga i tid, energi och pengar? Vad är Oskar beredd på? Vad är okej med hänsyn till Oskar och barnen? Stora svåra frågor såhär i höstmörkret. Jag hoppas att det ska klarna under nästa år så att jag har en bra och rimlig plan inför 2016.

/ Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar