Stall Vall

söndag 8 september 2013

Ice Ice baby

Olivia har ridit i ridskolans shettisgrupp i 4,5 år och i tankarna har det så klart funnits att det vore så häftigt med en egen ponny i familjen. För ridningens skull så ger det så mycket mer att kunna rida oftare och få utvecklas tillsammans med samma ponny och sen gillar vi ju hela grejen med stallpysslet också. Detta var något jag såg framför mig om några år men med Karin som en lågmäld men glad påhejare så fick vi möjlighet att faktiskt köpa en alldeles egen och stalla in den tillsammans med de andra inneboende på Vall.

Så vi hittade b-ponnyn Ice, född 1994, som beskrevs som en perfekt förstaponny och efter många mail och filmer gjorda efter önskemål så tog vi hästtransporten, Karin, lilla Ester , Olivia och jag och drog till Edsbro, utanför Norrtälje, och provred Ice.
Vi hade en veterinärbesiktning inbokad på måndagen dagen efter och eftersom provridningen gick galant, jag fick t o m låna en ponny så vi kunde ta en uteritt tillsammans och se hur cool hon var även då, så bestämdes att vi skulle komma tillbaka till den dagen efter.
Efter att ha blivit bjudna på hamburger-grill av den gästvänliga ägarfamiljen åkte vi till Scandic i Uppsala och sov över.

Veterinärbesiktningen gick finfint och vi lastade coolaste ponnyn ever, hon klev bara på det främmande släpet och började käka hö som om detta gjordes varje dag.
Min första hästkörning nånsin blir alltså med familjens första egna ponny och mellan Edsbro-Karlstad. Det gick inte på en kvart kan man säga och jag var väldigt koncentrerad hela tiden men åh vilken känsla att få köra hem vår egen ponny.
Vi stannade på Pizza Hut i Örebro på vägen hem och Ice gnäggade inne i transporten då och då medan vi satt på uteserveringen och käkade mat. Väldigt avkopplande :D.

Så kom vi då till slut hem och lät Ice stå inne med Starlight (som är bossen i hagen) som boxgranne under natten. Ice rullade sig och drack o åt utan att tveka. Skön tjej.
Morgonen efter var det dags för hopsläpp och tjena vilken fart det vart på Starlight, hon jagade stackars ponnyn som en galning. Men Ice var inte sen med att försvara sig och innan dagen var slut så lyckades hon få in en fullträff på S bog så hon blev svullen och halt.

Där rök tävling 1.

Starlight repade sig snabbt men eftersom hon fortfarande inte fått den respekt från Ice som hon kräver av sina undersåtar i hagen så kunde hon inte låta bli Ice ändå vilket resulterade i ännu en fullträff, denna gång på Starlights högra bakben. Nu pratar vi toksvullet och väldigt halt boss-häst  här och vår lyckliga egen-ponny-start blev istället en berg-o-dalbana av motstridiga känslor. Jätteglad över mysiga ponnyn ena sekunden, illamående-orolig över hur allvarlig skadan egentligen var på S, i andra.

Veterinären kunde som tur var konstatera, efter röntgen och ultraljud, att det inte var någon fraktur och det verkade inte vara någon senskada och skulle det visa sig vara det så var det i s f på senan som inte har så lång konvalescenstid. Nu andas vi uuuuuut.
Efter några veckor var vi på återbesök och hon är fortfarande halt vilket visar sig tydligt på böjt spår men efter, återigen, röntgen och ultraljud så är det en benhinne-reaktion som kommer läka bort inom några veckor. Om allt går som det ska vill säga. Håller alla tummar vi kan.

Tävling 2 borta ur leken. Men det gör så klart ingenting, huvudsaken är att den underbara stollehästen blir helt frisk igen. Tilläggas ska att det efter sista skadan har det varit helt lugnt i hagen, alla ston har brunstat för varann och för hästarna i grannhagen så nu är det ordning i flocken.

Ice verkar inte vara nån muckande typ men hon tänker tydligen inte ta nån skit heller.

Så där är vi nu. Starlight är beordrad hagvila september ut, veterinären tyckte inte promenader var nödvändigt då hon har en rejäl hage att vandra runt i med kompisarna.
Jag får motion genom att gå/springa med Olivia på uteritter, om hon inte rider ut med Karin & Zia vilket funkade kanon häromdagen.

Det är väl egentligen det enda positiva med den kaotiska ponny-starten, att jag får lite mer tid att hjälpa till med o koncentrera mig på Ice och barnen. Men jag längtar verkligen tills vi kan galoppera igen, jag och vita stollan.

Olivia är redo att ta med vår ponny hem - 5 augusti 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar